W dniu 27 października uczniowie klasy III Publicznej Szkoły Podstawowej im. Rodziny Rohlanów w Żabiej Woli mieli przyjemność uczestniczyć w warsztatach pod nazwą „Ale jaja czyli tajemnice jajecznicy” przygotowanych przez Studenckie Koło Naukowe Biologii Hodowli i Użytkowania Drobiu z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Na spotkaniu zaprezentowane zostały gatunki drobiu oraz charakterystyka pozyskiwanego od nich surowca jajczarskiego w zakresie jego jakości i świeżości. W ramach pokazu przeprowadzono kilka doświadczeń z tego zakresu. Warsztaty miały na celu przedstawienie możliwości określenia świeżości i przydatności jaja do spożycia z wykorzystaniem przedmiotów codziennego użytku jak latarka czy naczynie z wodą. Po części teoretycznej uczniowie mieli możliwość praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy, co sprawiło im ogromną radość. Serdecznie dziękujemy naszym gościom za tak ciekawe i doskonale przygotowane spotkanie, które odbyło się w ramach projektu „Bliżej książki… Bliżej siebie”.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021 -2025.